Arnoud Holleman

Amsterdam — woensdag 17 april, 2024
nl / en
#tekenen

Family and Friends

zeven tekeningen

Recente MeToo-schandalen hebben tot twee krachtige effecten geleid: woede en schaamte. Deze zijn nauw met elkaar verweven, want woede wordt vaak geuit door degene op wie de woede gericht is schaamte op te leggen. We straffen de ander met schaamte. (Ernst van Alphen in SHAME! and Masculinity)

Another Erased Drawing

tekening

Veel van wat ik doe is hybride, en/of zet de maker(s) ervan niet centraal, maar wat op papier gebeurt is doorgaans goeie ouwe zelfexpressie. Jarenlang wilde het tekenen en collages maken daardoor niet mengen met de rest van mijn werk, tot ik op een dag ontdekte dat je kan besluiten om die scheiding te negeren.

Unqualified

tekening

Tegen iedereen met een burnout zeg ik: ga tekenen. Niet met een plan, of een idee, of een verwachting, of een ambitie, maar gewoon, tekenen. Met een potlood of krijt heen en weer over het papier, als een wandeling door de buurt. Zo zullen hand, hoofd en hart weer met elkaar verbonden raken.

Bert Luttjeboer

tekening, foto, tekst

Het was bizar dat ik uren, dagen, zelfs weken kon tekenen en er toch niet in slaagde om in de buurt de komen van wat de camera in minder dan een seconde had gezien. Op een avond, na een lange dag geconcentreerd werken, ging ik naar een café om wat te drinken en daar was Bert.

Unframed Drawing

Nadat ik tot kunstenaar was opgeleid raakte ik geïnteresseerd in de verschillen en overeenkomsten tussen tekenen en fotografie. Toen ik een foto natekende van een kleine jongen die geconcentreerd naar een horizontaal stuk papier keek - een brief of een afbeelding? - beleefde ik opnieuw iets van de elementaire kracht van beelden: de jongen en ik overlapten elkaar. Ergens halverwege ontstond een nieuwe werkelijkheid om in een object om tentoon te stellen.

Herman Heijermans

tekeningen, foto

Mijn vriend schreef in die tijd een biografie van Herman Heijermans, de toneelschrijver die leefde van 1864 tot 1924. Heijermans was overal in huis, in boeken en op afbeeldingen. Ik koos deze foto om hoe hij in de camera kijkt. Ik tekende twee 'afdrukken' naast de originele foto en lijstte ze los van elkaar in.

Susan Sontag

tekening, foto, tekst

Ik heb fotografie altijd beschouwd als iets magisch en ben ervan overtuigd dat dit gebaseerd is op een vroege ervaring: toen ik klein was bestond er geen onderscheid tussen ding en afbeelding. Zoals kinderen zichzelf tot hun derde levensjaar onafscheidelijk zien van hun moeder, dacht ik dat object en beeld gewoon twee verschillende manifestaties van dezelfde energie waren.

Tekeningen 1995 - 1997

tekeningen

Met een zweepje onder z'n oksels geklemd 'berijdt' een naakte man een op z'n kop staand paard. Terwijl hij met z'n anus over de paardenlul glijdt, perst een eveneens naakte vrouw zich met moeite in het poepgat van het rijdier. Om haar daad kracht bij te zetten, duwt ze met haar hand tegen een denkbeeldige muur - een muur die tevens de kadrering vormt van het op papier getekende seksspelletje. (Nathalie Faber - Het Parool 3-2-1998)